Bloggarkiv

Kategori

Ämne

Att vara värdfamilj

För några år sen och i samband med ett Village var vi värdfamilj åt två flickor, Maya från USA och Ginie från Thailand. Innan flickorna kom var alla i familjen väldigt spända på hur det skulle bli att vara värdfamilj. Vi hämtade flickorna i samband med "Open Day" och när vi lämnade lägret sa deras ledare till mig "they might be a little tired...".

Vi hade planerat en massa roliga aktiviteter den helgen men det visade sig att flickorna uppskattade helt andra saker än de vi tänkt oss. Vi tog flickorna på skogsutflykt men det var inte den vackra och fridfulla svenska naturen de gillade mest, det var matsäcken. Ginie från Thailand hade aldrig haft matsäck i hela sitt liv och blev överlycklig.

Vi tog dem till Krapperups slott och tänkte att ett medeltida slott skulle vara något både spännande och exotiskt. Flickorna var sådär imponerade av slottet men älskade att lukta på alla blommor i hela parken. Helgens överlägset bästa enligt flickorna var plockgodiset i vår lokala affär. Vi åkte direkt från lägret till affären och båda flickornas ögon lyste när de såg plockgodiset. Det visade sig att det inte behövdes en massa planerade aktiviteter för att ha kul, flickorna var helt nöjda med att bara vara, hänga i trädgården, hoppa studsmatta och fnittra sig till sömns på kvällarna.

Jag tror att vi alla lärde oss en massa den helgen. Vad flickorna tog med sig för lärdomar och minnen från livet i en svensk familj vet jag inte men jag tog en del foton den helgen som jag sen skickade till deras föräldrar. Förhoppningsvis blev bilderna ett fint minne. Min yngsta dotter som då var sex år lärde sig i alla fall den användbara frasen "can I have the ketchup please". Jag lärde mig att det inte behöver vara så avancerat, att man inte behöver planera en massa och att det är fantastiskt kul att vara värdfamilj.

Vi hade verkligen en superhelg och fast att det är flera år sen nu händer det fortfarande att vi pratar om Maya och Ginie hemma hos oss ibland.

På söndagen när vi lämnat tillbaka flickorna på lägret och kramat dem farväl var det min tur att säga till deras ledare "they might be a little tired...", för det är man ju när man fnittrat en hel helg.