Bloggarkiv

Kategori

Ämne

En sommar, en familj, fem äventyr

För första gången i deras liv skulle hela familjen Lilja spendera sommaren från varandra och alla barnen skulle få uppleva CISV för första gången, var och en på äventyr runt om i världen. Storasyster Amy på ett seminarieläger i Brasilien, något yngre syster Nicky på ett seminarieläger i Colombia, lillebror Emil på ett Summer Camp i Egypten, pappa Mikael på piratjakt utanför Somalias kust och mamma Maria hemma i huset i Hallavara.

- Det var jobbigast precis innan alla skulle åka, berättar mamma Maria. Det är inte ofta nästan alla i familjen ska iväg samtidigt, och i minst en månad var. Vi fick låna ihop väskor och annat från kompisar i närheten.

- Jag håller med. Jag var jättenervös precis innan och ville bara komma direkt till Brasilien och slippa hela resan dit, säger Amy. Dessutom packade jag helt fel. Vi hade fått instruktioner om att ta med oss många t-shirts och shorts. Men, i Brasilien var det ju vinter. De få varma kläderna jag hade med mig användes ordentligt.

I Egypten led lägret ingen nöd på värme.

- Vi hade nästan 40 grader varje dag, ibland varmare, ler Emil. Vi hade dessutom pool på området som vi fick bada i varje dag efter klockan 15.00.

För 3 av 4 resenärer gick själva resandet utan några problem.

- Min resa var ett riktigt äventyr. Jag fick sova över både i USA och i Bogota eftersom mina plan var lite försenade. Eftersom jag var under 18 år fick jag ha någon som bodde med mig och följde mig överallt, till och med när jag gick på toaletten, berättar Nicky. Det var faktiskt ganska skönt eftersom det inte var många som pratade engelska och det var första gången jag reste så långt själv.
En CISV-sommar utan dess like.

- Det var så himla roligt att vara på läger, berättar Emil. Vi fick planera våra aktiviteter själva och det blev faktiskt riktigt bra. Det bästa var ändå när vi åkte iväg till en Art school där det slutade med att vi alla badade i en stor lerpöl. Det var också mysigt när jag och min delegation stannade kvar några dagar efter lägret och hade det lyxigt på ett hotell.

- Jag har aldrig gråtit så mycket i hela mitt liv som när jag skulle åka hem, säger Amy. Människorna som jag lärde känna på lägret är några av de människor som känner mig allra bäst. De har sett mig skratta, gråta, vara arg och ledsen. Det är som att ha fått några extra familjemedlemmar.

- Det bästa på mitt läger var när vi åkte ut till de fattigare delarna av staden och gjorde aktiviteter, som vi själva hade planerat, med barnen där. Det var helt fantastiskt att det gick så bra trots att många av oss inte kunde ett ord spanska eller barnen kunde prata engelska. Det fick oss i deltagargruppen att komma jättenära varandra och verkligen kände att vi hade möjlighet att förändra och att planera saker själva.

Väl tillbaka i Sverige håller alla syskonen med om att det har varit skönt att alla har varit iväg och kan prata med varandra om sina upplevelser. Trots det märker de att upplevelserna har varit ganska olika.

- Vi skickade iväg all vår tvätt och sen kom den tillbaka färdigvikt, säger Amy.

- Allvar? Vi fick tvätta allting själva, berättar Nicky.

Föräldrarna Mikael och Maria lyssnar spänt på sina barns berättelser.

- Det är härligt att ha alla hemma igen, säger Maria. Men, det var skönt att ha så mycket tid för sig själv också. Det är riktigt lyxigt att bara behöva diska för en person.

- De 10 dagarna som jag var hemma på permission är den längsta tiden som jag och Maria har haft själva sen barnen föddes. Det var jättehärligt!

Barnen skrattar.

- Det kommer ni inte tycka när vi har flyttat hemifrån.

Precis innan vi lämnar familjen Lilja undrar vi om de skulle tipsa andra om att åka på CISV-läger.

- ÅK!, säger Amy, Nicky och Emil i kör. Mikael och Mia kan inte annat än att instämma.