Bloggarkiv

Kategori

Ämne

Interchange med Österrike

Det första intrycket av Österrike var att det var väldigt varmt och det första intrycket av familjen var att dom var väldigt välkomnande. Ett av de roligaste minnena var när vi var på chokladfabriken och vi fick en sockerkick och skrattade åt allt. De roligaste lekarna är maffia och mickey mouse. Jag har lärt mig lite tyska. En av de bästa sakerna med Österrike var att det åskade mycket och det var varmt. Det bästa med den österrikiska värdfamiljen var att de var jättesnälla och de hade mycket frukt. Vi har så många inside-jokes, till exempel, “its a sun loving plant”, “charing is caring”, “life hack” och många fler. Man saknar alla mycket och längtar tillbaka!

 - Deltagare

När jag och min match träffade varandra första gången tyckte jag hon verkade väldigt snäll men lite blyg, men vi var båda blyga de två första dagarna sen släppte det. Vi lyssnade på musik eller sjöng nästan hela tiden. Vi frågade varandra hela tiden: “Hast du ein kartoffel in deine hose?” Vilket är, “Har du en potatis i dina byxor?”. Nu saknar jag henne jättemycket och vill tillbaka till Österrike!

 - Deltagare

Det första intrycket jag fick i Österrike var värmen. Det var så varmt och soligt, sjukt stor skillnad från hur det var i Sverige! Den roligaste aktiviteten var mini-camp, både i Sverige och i Österrike, eftersom att det var roligt att göra grejer med alla hela tiden! Det roligaste minnet jag har med min match var när vi spelade mario cart på kvällarna, fast hon var så mycket bättre på det än jag, tyvärr. Jag har lärt mig otroligt mycket under de här 4 veckorna, allt ifrån att göra vegetarisk schnitzel, till att svära på tyska.

 - Deltagare

Jag tyckte det var väldigt varmt i Österrike och min match, Sonja var väldigt snäll och öppen. Ett av mina bästa minnen var när vi hade National Night och alla satt samlade vid en klätterställning och körde sanning eller konka och sedan köpte vi pizza och satt ute och lyssnade på musik och åt. Jag har lärt mig tyska och att jag klarar av att göra saker jag inte trodde jag kunde. Det bästa med den Österrikiske familjen var att de nästan gjorde allt för mig och de var intresserade och ville veta saker om Sverige och mig. Det är lite sorgligt att det är över för det var så kul, men jag hoppas jag träffar Sonja och de andra Österrikarna igen.

 - Deltagare

Som ledare, hade jag inte i förväg reflekterat så mycket över utbytet utan var mest glad över att jag kunde få en smula CISV-äventyr under sommaren. När jag under en av mina första dar gick med på att vara “guden” i leken, maffia, undrade jag dock vad jag hade gett mig in på. Jag blandade ihop roller, kunde inte namnen på de österrikiska barnen och min hjärna var redan trött av alla nya intryck och alldeles för lite sömn. Men som tur var, vände det.

En absolut höjdpunkt de flesta dagarna var att göra hembesök, det var trevligt att lära känna familjerna bättre, se hur de bodde och bli bjuden på fantastisk frukost/mat/fika. Föräldrarna hade gjort upp ett bra schema med aktiviteter, och även planer ifall det skulle regna. Ungdomarna var energiska, roliga och imponerade på mig varje dag, det var fantastiskt att se dem växa och ta egna initiativ.

Mitt första intryck av Anja (den österrikiske ledaren) var att vi var ganska olika varandra och att det kanske skulle bli knepigt att spendera så mycket tid tillsammans. Men vad fel jag hade! Det visade sig att vi båda var väldigt öppen-sinnade och våra olikheter ledde till en drös intressanta och djupa samtal! Nu funderar jag starkt på att åka och hälsa på henne i Österrike, och som jag längtar!

 - Ledare