Bloggarkiv

Kategori

Ämne

... "något utöver det vanliga!"

Anton Ruus var en av de tre staberna på vår barnby i somras. Här förklarar han att de var nytänkande och gick emot vissa normer barnbyar har genom annorlunda aktiviteter och att de villa skämma bort ledarna - vilket blev en succé.

Egentligen skulle jag inte varit med. Egentligen skulle jag sommarjobbat och haft en sommar ledigt från CISV, men när Kent ringde och frågade om jag inte skulle ställa upp och staba en Barnby med honom blev det ändå ett ”ja” i slutändan. Jag är väldigt, väldigt glad att jag tog chansen, för denna Barnby var något utöver det vanliga!

Jag har stabat två gånger tidigare, båda gångerna korta s.k. Youth Meetings på blott en vecka vardera. Jag förstod direkt att detta var av en helt annan kaliber men också att det ger större möjligheter att faktiskt vara en riktigt bra stab som påverkar ledare, barn och lägret i stort. Duon Anton och Kent blev dock snart en trio när Martin svarade ja. Martin och jag hade stabat tidigare och funkar bra ihop, och vår stabstrio blev ett väl sammansvetsat lag innan lägret ens börjat.

En stor orsak till att jag valde att ställa upp som stab var att vi i stabsgruppen hade samma prioriteringar. Vi ville skämma bort våra ledare och bygga en riktigt välfungerande ledargrupp, något som aldrig skett för mig när jag åkte som JC. Därför gick en stor del av vår tid till att planera överraskningar, köpa små gåvor, hålla personliga utvärderingar och genomföra ledaraktiviteter. Det märktes tydligt på ledarna att de uppskattade allt detta, och i slutändan tror jag att den starka sammanhållningen i ledargruppen smittade av sig på barnen genom hur vi uppträdde mot varandra och aktiviteterna vi planerade. Detta arbete såg vi alla tre som vår främsta uppgift, men vi valde även att utmana förväntningarna som ofta finns bland ledare som varit iväg tidigare. Vi struntade i vissa kutymer, införde veckoplanering och vände upp och ner på national nights. Vi i staben bestämde oss tidigt för att vi också ville genomföra en national night (eller national event som vi kallade det, eftersom de kunde ske när som helst på dygnet) och visa upp Sverige. Men vi ville visa upp vårt Sverige. Ut åkte midsommarstången och Lucia, och istället valde vi att fokusera på flyktingkrisen och olika värderingsfrågor som representerar det ”nya Sverige”. Kronan på verket var när vi introducerade ledare och deltagare till tre ensamkommande flyktingbarn som var med under aktiviteten, flag time, lullabies, lights out och på kvällens ledaraktivitet. Det hela var mycket lyckat och något vi i stabsgruppen är mycket stolta över.

Att vara stab har varit mycket lärorikt. Som alltid på läger var det inte mycket sömn och det fanns alltid något att göra. Men att umgås i denna supergrupp av ledare, JCs och stab i en hel månad gav också vänner för livet och har varit en av mina allra bästa CISV upplevelser hittills. Uppskattningen från deltagare och CISV Båstad-Bjäre gav också alltid energi och motivation för att göra det lilla extra. Så om du sitter och funderar på att staba, sluta fundera och börja agera – du kommer inte ångra dig!

Anton Ruus,
Stab från Göteborg