Bloggarkiv

Kategori

Det finns inga kategorier.

Ämne

Sammanfattning av föreläsningen med Emerich Roth

Föreläsning med Emerich Roth var en känslomässigt laddat och mycket omtumlande upplevelse.

En solig 17 oktober, 2015 samlades 94 st intresserade CISV:are och andra för att lyssna på Emerich Roth på Fredens Hus i Uppsala. Emerich Roth, 91 år, blev deporterad som 19 åring från sin hemstad i Tjeckoslovakien tillsammans med sin familj. Han överlevde mirakulöst fem olika koncentrationsläger, men det gjorde inte hans mamma, pappa och tre av hans fyra yngre systrar. Han är en av mycket få överlevare som fortfarande är i livet. Det var ett privilegium att få lyssna till ett ögonvittne. Erfarenheterna har Emerich Roth bland annat kanaliserat i en mängd föreläsningar på 1600 skolor sedan 1992 under temat ”Vägen ut ur hatet”. Föreläsningar som tar upp händelser från andra världskriget och som ska motverka att rasismen får fotfäste i vårt samhälle.

Emerich berättade att han fick många brev från elever som han mött, bland annat en teckning från en 10-årig flicka som ritat en mörk och en vit flicka som kramar om varandra med bildtexten: Tänk om alla rasister var färgblinda?

Den enda av de fyra systrarna som överlevde hade fått hjälp i Sverige och hit kom Emerich Roth 1950 och utbildade sig till socialarbetare och arbetade i 30 år med ungdomar innan han började berätta om sina upplevelser från andra världskriget.

 

Föreläsning med Emerich Roth var en känslomässigt laddat och mycket omtumlande upplevelse.

Några kommentarer från besökare:
- Jag kan inte förstå hur man kan gå vidare i livet efter att upplevt det som han gjort.
- Jag känner mig alldeles tom inombords. Obegripligt.
- Jag känner mig som överkörd av ångvält.
- Vilken otrolig själslig styrka den mannen måste besitta!
- Ofattbart att orka gå vidare med så mycket kärlek!