Bloggarkiv

Kategori

Det finns inga kategorier.

Ämne

KIVI-läger: CISV Jönköpings Mosaic-projekt

Länge har CISV Jönköping önskat att anordna ett lokalt projekt för att göra skillnad i närsamhället. Förra året på CISV-dagen beslutade medlemmarna, både stora och små att temat skulle vara integration. Förra helgen kickade äntligen projektet igång - på riktigt!

Inför KIVI-lägret

Vad skulle vi göra med temat? I början diskuterade vi flera olika alternativ, när det till slut beslutades om att sammanföra föreningens långa erfarenhet av internationella läger med nyanlända ungdomar och svenska ungdomar. Det skulle bli ett mångkulturellt läger - på hemmaplan! KIVI blev namnet som några CISV:are kom på, “integrationsprojekt” lät stelt. Det skulle låta kul! KIVI står för Kulturutbyte, Integration, Vänskap och Inkludering.

Aktiviteterna

Projektgruppen var nervös men mest taggad på att välkomna deltagarna till Brittebo lägergård. Nervositeten släppte ganska fort då en avslappnad och glad stämning infann sig redan efter första presentationsrundan.

Första dagen var namn-lekar och lära-känna lekar i fokus. Efter en eritreansk lunch och kiitos (tack för maten-ramsa) så utnyttjade vi vädret genom att ta en tur med kanoterna. En kanot välte men det blev en bra chans för samarbete! På eftermiddagen fick deltagarna planera inför en national night då de målade flaggor att visa upp och ritade olika saker som de ville berätta om sina länder. Sen var det dags för att förbereda inför grillkvällen med mat inspirerat från olika länder. Kvällen fylldes med energizers, dans, musik och lekar fram till midnatt.

Andra dagen var lika fullspäckad. Eftersom inte alla hade tid att presentera sina länder första dagen fick det bli en "national morning" då vi fick höra om Sverige, Syrien, Bosnien, Venezuela, Afghanistan och Iran - så spännande och intressant! Efter lunch fick gruppen free-time där vissa valde att spela fotboll, andra vilade, testade styltor eller bara hängde tillsammans. Städning går inte att undgå så alla hjälptes åt innan det var dags för spökboll. Som avslutning på lägret hade gruppen utvärdering kring de olika momenten. Ledarna vinkade av gruppen, sorgsna över att lägret redan var över men glada att få ha träffat så glada och härliga nya vänner!

Stort tack till...

Det finns många som förtjänar en stor applåd. Tack CISV Sverige, Rotary och Jönköpings kommun för det generösa stödet! Detta hade inte varit möjligt att utföra utan er! Tack till CISV Göteborgs Mosaic-projekt som gett oss goda råd och självklart även ett stort varmt tack till alla som deltagit, hjälpt till med allt från matlagning, ledarskap och energi! Lägret hade inte kunnat vara lika lyckat utan er alla!

När ses vi nästa gång?

Tanken är att KIVI ska smälta in med lokala träffar också. 26 september (18:00-20:00) är det uppstart för junior-häng på KFUM och 22 oktober (07:00-10:00) har juniorerna ett bord på Kulturhusets loppis. Häng på du med!

Hur kan du nå oss?

Kanske vill du delta eller vara med i projektgruppen, oavsett finns det flera olika vägar att nå oss, beroende på vad som passar dig. Du kan gå med i vår Facebook-grupp CISV Jönköping mosaic 2016, gilla vår Facebook-sida CISV Jönköping och skriva ett meddelande eller maila elma.hamzic@remove-this.se.cisv.org

Hoppas vi ses nästa gång!