Seminar Camp

Seminar Camp

Seminar Camp (seminarieläger) är ett tre veckor långt läger för 17–18-åringar där ungdomarna själva ansvarar för projektets tema, beslutsprocesser, dagsschema och innehåll med seminarier i fokus. Seminar Camp är intensiva interkulturella upplevelser där ungdomarna lär sig samarbete, att ta stort ansvar, demokrati och konflikthantering. Hemmastaben stöttar ungdomarna i deras vilja.

CISV har arrangerat Seminar Camp sedan 1958.

Ålder: 17-18

Antal dagar: 21

Deltagare: ~35
30 deltagare samt 5 projektledare (ålder 21+)

Deltagare på Seminar Camp

Som deltagare utgör du själva kärnan av lägret, det är du tillsammans med de andra deltagarna som ansvarar för lägrets genomförande. Detta innebär att ju större insats du och dina kompisar är beredda att lägga på lägret, desto bättre blir det. Du bör ha ett genuint intresse av att diskutera interkulturella och internationella frågor. Du bör vara nyfiken och villig att lära mer om dig själv, ditt liv och dina beteenden.

På ett Seminar Camp är det gruppen som tillsammans utformar och råder över programinnehållet; samarbete, förståelse, respekt och hänsyn står naturligt i centrum varje dag. Det spelar därför inte någon större roll i vilket land seminarielägret hålls, även om till exempel mat och miljö skiljer sig åt beroende på i vilket land lägret är.

Under lägret kommer du att lära dig om icke-våld som metod och utveckla din förmåga till konflikthantering. Då det praktiska lägerlivet är en stor del av lägret utvecklar du dessutom dina förmågor till att arbeta i grupp och att samarbeta. Genom de aktiviteter och diskussioner som ni genomför lär du dig att fatta beslut och ta ansvar för dessa. Gemensamt beslutsfattande är en viktig del av lägret och du får genom lägret erfarenhet och praktisk träning i olika demokratiformer och lär dig olika metoder för beslutsfattande.

Före uppdraget behöver du gå CISV Swedens Impact-utbildning i ledarskap, projekt och fred som hålls en fredag-söndag oftast under våren före lägret.

Kostnader internationella program

Avgifterna för att delta i ett internationellt program beslutas under hösten, inför det kommande året. Här ser du också vilka andra kostnader som tillkommer. En obligatorisk reseförsäkring ingår i alla deltagaravgifter. Individuella deltagare får en faktura via mejl med deltagaravgiften. Fakturan ska betalas till CISV Swedens bankgiro inom angivet datum.

Avgifter för att delta i internationella program 2017 och 2018

Seminar Camp Avgift per deltagare
Seminar Camp 3 675 kr **
** Individuella deltagare

För individuella deltagare från 16 år på Youth Meeting, Seminar Camp och IPP tillkommer utöver deltagaravgiften kostnader för resan (inklusive eventuellt visum), kostnad för hälsoundersökning, eventuella kostnader för förberedelser och material och eventuell administrativ avgift till lokalföreningen.

Försäkring

Från och med 2016 års program ingår en obligatorisk internationell reseförsäkring i deltagaravgifterna. Försäkringen omfattar deltagare, ledare och staber. Länk till mer information och försäkringsvillkoren. De flesta i Sverige har också en hemförsäkring som inkluderar en reseförsäkring. Det är deltagarens (familjens) ansvar att kontrollera att ens försäkringsskydd är tillräckligt.

CISV tecknar för alla deltagare också en ansvarsförsäkring. Den har ingen påverkan vid exempelvis olycksfall, förlorat bagage eller liknande utan är en försäkring som gäller för CISV som organisation.

Resebidrag för enskilda deltagare

Enskilda deltagare på internationella program kan ansöka om ett resebidrag på upp till 20% av biljettkostnaden. Läs mer om villkoren och fyll i ansökan här nedan som du skickar till CISV Swedens kassör. Kontaktuppgifter hittar du i ansökan.

  • Resebidragsansökan 117 K

    Resebidragsansökan för deltagare på Seminar Camp, juniorledare (JC) på Village, enskilda deltagare på Youth Meeting, deltagare på International People's Project samt juniorledare på Interchange

Ansökan till individuella platser

Du ansöker via ett formulär under Lediga uppdrag på hemsidan.

Välj ett uppdrag och klicka på det i vänsterkolumnen. Då ser du mer information om det uppdraget och längst ned öppnas formuläret för ansökan där du fyller i namn och kontaktuppgifter mm.

Ansökan till Seminar Camp

Ansökan till deltagare på Seminar Camp är uppdelad i två steg.

Först fyller du i namn, kontaktuppgifter mm och markerar vilka läger du söker.

När du fyllt i alla uppgifter och klickat på ”Skicka ansökan” får du ett mejl med en länk i för att bekräfta din ansökan. Det måste göras inom två dagar för att ansökan ska vara giltig. Tips: om du har sökt men inte fått mejlet med bekräftelselänken – titta om det råkat hamna i din skräpkorg!

När du bekräftat ansökan kommer du till steg två där du får berätta lite om dig själv och tidigare erfarenheter. Här ska du också ladda upp en kopia på ditt pass eller annan id-handling.

Du som vill söka till Seminar Camp kan redan nu förbereda dina svar på de här frågorna:

  1. Varför vill du delta i ett Seminar Camp?
  2. Vad skulle du kunna tillföra på ett Seminar Camp?
  3. Vilka sidor hos dig skulle kunna uppfattas som negativa av gruppen?
  4. Har du deltagit i någon liknande verksamhet tidigare? 

Den som inte får en plats i första ansökningsomgången i december erbjuds att stå på väntelista. Då har du chans att bli erbjuden en plats senare om någon skulle tacka nej eller om vi får fler platser.

Sista ansökningsdag som deltagare på Seminar Camp är 20 november.

Internationell stab på Seminar Camp

2016 var sista året att söka som stab via CISV International där du ingår i ett internationellt team. CISV International har ändrat på reglerna och processen samt rekryteringen för att vara  projektledare (stab) på ett Seminar Camp kommer att se ut som för de andra läger och projekt. Nästa år kommer Sverige inte arrangera något Seminar Camp och detta innebär tyvärr att det inte finns någon möjlighet att vara stab på ett Seminar Camp år 2017 i Sverige. Om ni har ytterligare frågor gällande ändringarna om internationell stab tveka inte på att kontakta oss på seminarcamp@se.cisv.org.

Att vara stab innebär att du tillsammans med ditt stabsteam ansvarar för att lägrets pedagogiska mål nås, du är också länken med den arrangerande lokalföreningen som ansvarar för lägrets praktiska genomförande. Du är spindeln i nätet som ser till att allting flyter innan, under och efter lägret. Du har en unik roll som koordinator av deltagarnas planerande, genomförande och utvärderande av lägret och dess aktiviteter, då det är deltagarna som själva står för hela lägrets genomförande. Din roll är att stötta deltagarna och på så vis hjälpa dem att bli bidragande medlemmar av ett fredligare samhälle där de klarar av att ta ansvar och vara delaktiga.

Du bör vara organisatoriskt lagd, söka kreativa lösningar på såväl pedagogiska som praktiska frågor. Du bör ha ett intresse av att arbeta med ungdomar i en interkulturell miljö. Det är en fördel om du har tidigare erfarenhet av att arbeta med gruppdynamik och grupprocesser. Meriterande är också tidigare erfarenhet av läger och eller projektverksamhet, kanske från en annan organisation eller från arbetslivet.
Du får möjlighet att utveckla din organisatoriska förmåga, dina ledaregenskaper och får praktiskt träning i konflikthantering och fredsutbildning.

Maila oss på seminarcamp@remove-this.se.cisv.org om du vill veta mer!