Bloggarkiv

Kategori

Det finns inga kategorier.

Ämne

Ät upp din mat!

Idag handlar det om matsvinn och att äta upp sina rester.


När det gäller maten kommer det nyheter och klimatlarm från alla håll och kanter och det uppdagas skandaler där det avslöjas hur butiker och tillverkare fuskar. Det är tester och undersökningar överallt och många diskussioner handlar om vilken typ av mat som har minst miljöpåverkan. Men någonting som alla är överens om är att maten vi äter påverkar miljön. Därför är det så viktigt att oavsett om du äter kött eller är vegetarian eller vegan så ska maten vi tar hem ätas upp. 

Mycket mat kastas förstås redan av butiker och tillverkare för att den inte lever upp till kvalitetskrav, inte blir såld i tid eller skadas under transport osv. Men även i hemmen kastas mycket mat i onödan. I 
Sverige kastas det 50 kg ätbar mat och dryck per person och år. Helt i onödan!

Det här uppdraget är därför att inte köpa hem någon ny mat på en vecka utan leva på det en har hemma. Det här kan kräva lite planering och är förstås lättare eller svårare beroende på hur en har handlat tidigare. T ex om en bara har ett frysfack så kan det här vara svårare än för dem som har välfyllda frysar.

"They´re more like guidlines anyway"

Ett bra tips för att kasta mindre mat är att ha koll på skillnaden mellan "bäst före" och "sista förbrukningsdag". Någonting med som är "bäst före" innan ett visst datum är helt enkelt bäst före det datumet. Det är fram till det datumet som livsmedlet förväntas ha bra kvalitet men det går ofta att äta vad-det-nu-är flera dagar efter det datumet om en har förvarat det rätt. Så lite inte blint på bäst före när ni ska kasta gammal mat. Bäst före datum är, som det sägs i Pirates of the Caribbean, "more like guidelines anyway".

Sista förbrukningsdagen däremot är faktiskt den sista förbrukningsdagen. Den märkningen hittar en oftast på känslig mat som t ex kyckling. Här betyder datumet att det är den sista dagen som du kan äta livsmedlet utan att det kan bli en risk för din hälsa.

Så, nu ska vi helt enkelt äta rester i en vecka och låta bli att stirra oss blinda på bäst före datum. Jag tittade efter lite och tänkte att jag kanske hade klarat det här uppdraget redan och jag måste säga att det nästan gick vägen. Men vi blev tvungna att komplettera med mjölk en gång under veckan. Det är alltså nästan avklarat men inte riktigt.