Bloggarkiv

Kategori

Det finns inga kategorier.

Ämne

Byt kläder med varandra

Rädda världen tillsammans med CISV Strängnäs. Vi utför uppdrag ur boken Uppdraget Rädda Världen under året. Idag handlar det om kläder!

Från år 2000 - 2009 ökade mängden kläder vi köper med hela 40%. Butikerna kommer med nya kläder väldigt ofta. Det är inte längre nyheter fyra gånger om året till varje ny årstid utan snarare nyheter varje vecka. Trenderna ändras fort och vi köper allt mer och oftare. Idag köper genomsnittssvensken 15 kg textilier om året. 

Det krävs massor av naturresurser för att tillverka kläder. T ex krävs 2700 liter för att odla den bomull som behövs till en t-shirt. Till det kommer alla kemikalier som används vid odlingen och sedan för att färga tyget. Och trots alla naturresurser som går åt så har kläder ett relativt lågt värde. En t-shirt kan i värsta fall användas ett fåtal gånger och sedan kastas. Genomsnittssvensken kastar 8 kg textilier om året och dessutom säger 62% att de kastar hela kläder i soporna. 

Det här är verkligen fast fashion och det är dåligt för miljön. Vi slösar på naturresurser och kastar hela kläder. Därför är dagens uppdrag att byta kläder med någon annan. Istället för att kasta det du ar tröttnat på så kan du byta det med någon annan och få tillbaka någonting som är nytt för dig. Det är ett miljösmart sätt att förnya garderoben! 

Lycka till och glöm inte att maila oss på raddavarlden@se.cisv.org och berätta hur det går. Då har ni dessutom chansen att vinna biopresentkort! 
www.cisv.se/strangnas/blogg/inlagg/oktobertavling/