Bloggarkiv

Kategori

Det finns inga kategorier.

Ämne

Ekofrisyr

Bli fin med en ekofrisyr!

En ekofrisyr är inte en specifik frisyr utan det kan vara lite olika beroende på vad en har för hår. Tanken är att skaffa en frisyr som inte behöver stylas med massor av produkter för att se bra ut. Hårprodukter innehåller ofta mängder av otrevliga ämnen som är dåliga både för din hälsa och miljön. Att skaffa sig en frisyr som gör att en använder så lite produkter som möjligt är ett bra sätt att komma i kontakt med färre farliga ämnen. Det är också bra för miljön eftersom många ämnen som är vanliga i skönhetsprodukter är skadliga för miljön. 

Min frisyr ser ni på bilden. Jag satsar på långt hår som alltid går att sätta upp eller fläta när jag har en dålig hårdag. Mitt shampo och balsam är ekologiskt och jag brukar göra en egen inpackning, det kommer mer om det i ett senare inlägg. 

Om du går ut i badrummet och läser på så hittar du långa innehållsförteckningar som ofta är väldigt svåra att förstå. Det är massor av ingredienser och ibland känns det som om en skulle behöva vara kemist för att förstå vad shampoflaskan innehåller. Här är några ämnen som du inte vill ha i dina produkter: 

Natriumlaurylsulfat (SLS) - det här ämnet finns i det mesta som löddrar och det torkar ut huden. Det irriterar hud och ögon och kan också ge problem med hårbotten. 

Parabener - är syntetiskt konserveringsmedel som helt enkelt ger produkterna lång hållbarhet. De kan också vara allergiframkallande och misstänks vara hormonstörande. 

Parfym - Oftast klumpas alla doftämnen ihop under parfym. Det luktar ofta gott men det negativa är att de ofta innehåller ftalater. Ftalater är hormonstörande och bör undvikas. 

Det finns många fler ämnen att undvika. Ett tips är att titta efter miljömärkta varor och att använda färre produkter. 

Så, iväg med er och skaffa en ny frisyr!