Bloggarkiv

Kategori

Det finns inga kategorier.

Ämne

Ekoplagg

Kläder påverkar miljön. Välj ett ekoplagg istället!

Nu är januari nästan slut och februari börjar närma sig. Under veckan har två medlemmar lyckats med ett till uppdrag. Det handlar om att köpa ett ekologiskt plagg. 

Kläder, skor och accessoarer är något som vi alla köper, vissa oftare än andra. De har en stor miljöpåverkan och det kan vara svårt att veta hur en ska bete sig. Bomull är ju t ex ett naturmaterial men det krävs enorma mängder vatten och mycket bekämpningsmedel för att odla. Polyester är å andra sidan tillverkat av olja vilket inte heller är positivt. Det är helt enkelt inte lätt att veta vad som är bäst. Kläder har en påverkan i flera olika led. För det första så måste fibrerna framställas av någonting och då blir det odlingen av bomull, utvinnandet av olja, uppfödningen av får osv. Sedan måste materialen bli till tyg, antagligen färgas och sedan sys ihop till kläder. Det här sker oftast i flera olika fabriker och det blir många led att hålla ordning på. 

Generellt sätt kan en dock säga att det finns några val vi kan göra som är bra. Det främsta är faktiskt att helt enkelt köpa färre plagg och använda de du redan har mer. När det sedan ändå behöver köpas nytt så satsa på någonting i bra kvalitet, helst eko eller återvunnet, som du kan använda länge. Som sista punkt är det också väldigt bra att vara en jobbig konsument. Ställ frågor till företagen så de vet att kunderna intresserar sig för miljöpåverkan. 

Ett av uppdragen var att vi skulle köpa ett ekologiskt plagg den här månaden. Anna har köpt sig ett par nya skor till våren. 

Det blev ett par skor som, enligt företaget, är tillverkade i "ett nytt läder med betydligt bättre ekologiska förtecken blev vårt naturliga val för vårens skor. Utsida i nappa och läderfodrad insida, vegetabiliskt garvade." Vi hoppas att de nya skorna håller länge! 

Bodil har köpt ekologiska jeans och strumpyxor tillverkade av återvunnet material.