Bloggarkiv

Kategori

Det finns inga kategorier.

Ämne

En svensk matdag

Ett av månadens uppdrag är att äta svenskt en hel dag. Det gick nästan bra...

Så, att äta svenskt en dag borde inte vara så svårt. Det krävs bara lite planering och att en är noggrann och läser var allting kommer ifrån när en väl står i butiken. För mig var det relativt enkelt eftersom grönsakerna för dagen plockades på balkongen. Både sallad, gurka och tomater är i full gång så det var den enkla biten. Annars går det att hitta det mesta svenskt idag, både grönsaker, kött, kyckling, mjölkprdukter osv. Det gick som sagt ganska bra och jag var nöjd efter middagen när jag insåg att jag hade druckit 5 koppar te under dagen och det är ju faktiskt inte alls odlat i Sverige. Så... allt jag åt var faktiskt från Sverige och därför ser jag uppdraget som avklarat. 

Varför ska en då försöka äta svenskt? Jo, dels vill vi ju undvika transporter av mat i onödan och dels handlar det om vilka regelverk som finns för odling och uppfödning av djur. Ni har säkert läst i nyheterna om den danska grisuppfödningen och fått rådet att istället välja svenskt. Liknande situationer finns för flera olika livsmedel. Dessutom är det bra att välja svenskt för att det håller igång matproduktionen i Sverige. Tänk hur vår natur skulle påverkas om ingen matproduktion skedde i Sverige.  

Men nu kanske du tänker: ska en inte välja ekologiskt då? Jo, det ska en naturligtvis. Det bästa är naturligtvis att köpa svenskt och ekologiskt samtidigt. Om en måste välja så är det bättre att välja ekologiskt i första hand eftersom transporten trots allt är en ganska liten del av matens hela miljöpåverkan. Det är också viktigt att välja vad en äter beroende på vad som är i säsong. Då får en dessutom äta råvarorna när de är som godast.

Är det någon annan som testat att äta svenskt en dag? Maila oss på raddavarlden@remove-this.se.cisv.org och berätta hur det gick så kan du vinna ett biopresentkort! 
http://www.cisv.se/strangnas/blogg/inlagg/sommartavling/