Bloggarkiv

Kategori

Det finns inga kategorier.

Ämne

Fantastic plastic?!

Läs mer om plast och plastpåsar. Är de verkligen bra?

Plastpåsar. Vi använder dem i stort sett dagligen och egentligen är de ju rätt bra att ha. Men det finns problem med plastpåsar. För det första är de oftast tillverkade av fossil olja och den är ju en ändlig resurs. Bara det är ju dåligt, dessutom används väldigt stora mängder plastpåsar och mycket av plasten hamnar i naturen. 

I Sverige används det 100 plastpåsar per person och år. Det är en låg siffra jämfört med övriga EU men det kan fortfarande vara värt att fundera på om en verkligen behöver alla dessa påsar. När en handlar mat köps det påsar men i alla andra butiker står en ofta där med en stor påse i handen innan en hunnit fundera över om det faktiskt behövs. Visst, butiken vill ju hemskt gärna att du ska gå runt och vifta med den stora plastpåsen och göra lite reklam för deras butik, men kanske hade den där tröjan faktiskt gått ner i din väska? 

När du får hem dina plastpåsar så är det viktigt att försöka använda dem flera gånger. När de är färdiganvända så använd dem som soppåsar. Ju fler gånger en plastpåse används desto mindre dålig är den för miljön. Om du använder plastpåsen från matbutiken istället för att köpa soppåsar så är det bra. Men nu är det så att vi använder 100 påsar per person och år. En familj på 4 personer skulle med andra ord behöva fylla mer än en soppåse om dagen för att alla plastpåsar ska användas som soppåsar. Så det finns absolut utrymme att minska antalet plastpåsar som släpas hem. 

Uppdraget det här handlar om är att sy en tygkasse och förklara krig mot plastpåsarna. Då är det många som undrar om tygkassar alltid är bättre än plastpåsar. Svaret på den frågan är faktiskt nej, inte alltid. Om en plastpåse bara används en gång så måste en tygkasse användas 131 gånger för att vara lika bra. Ett bra tips för att göra tygkassen bättre, då krävs det färre användningar för att den ska vinna, är att köpa lakan eller dukar på second hand och sy en kasse av dem. Ett annat tips är att köpa ett ekologiskt tyg. Det är miljösmart och snyggt! 

Så, för att sammanfatta så rekommenderar vi tygkassar för att minska antalet plastpåsar och att du använder de plastpåsar som ändå kommer med hem flera gånger och sist som soppåsar. 

Senare i veckan kommer vi att dela med oss av instruktioner för hur du syr din egen tygkasse. Missa inte det!