Bloggarkiv

Kategori

Det finns inga kategorier.

Ämne

Hur stort är ditt fotavtryck?

Testa hur stort ditt ekologiska fotavtryck är!

Ett ekologiskt fotavtryck är ett mått på miljöpåverkan. Genom att titta på hur du reser, bor, konsumerar och vad du äter så kan man räkna ut ungefär hur mycket utsläpp du orsakar. På www.klimatkontot.se kan du ta reda på din miljöpåverkan. 

Dagens uppdrag är att ta reda på ditt ekologiska fotavtryck och sedan försöka minska det. Jag har testat hur stort mitt ekologiska fotavtryck är och om alla gjorde som jag så skulle utsläppen vara större än de är idag. Helt ohållbart! Jag ger upphov till 7,2 CO2-ekvivalenter (CO2e). Det är mindre än genomsnittssvensken som ligger på 8 ton CO2e. Men om alla gjorde det så skulle vi släppa ut 52 miljarder ton CO2e per år. Idag släpps det ut 50 miljarder ton CO2e. Så jag släpper ut för mycket. 

Enligt klimatkontot är en av mina största miljöbovar min bil. Även om jag kör en hybridbil så drar den fortfarande bensin så jag måste försöka åka mindre bil. Sen kan jag bli bättre på att källsortera mer och äta mindre kött. Jag shoppar nog mer än jag borde men de utsläppen är relativt låga eftersom mycket av det jag köper är second hand. 

Nu är det er tur att testa och se hur er påverkan ser ut. Vi vill gärna höra hur det blev, om det var något som förvånade er med resultatet och om ni planerar att göra några förändringar. Maila oss på raddavarlden@remove-this.se.cisv.org. 

Skickar ni och berättar innan den sista april så har ni chansen att vinna ett presentkort på bio!