Bloggarkiv

Kategori

Det finns inga kategorier.

Ämne

Läskstrejk!

Visste du att det går åt nio liter vatten för att producera en liter läsk? Låt bli läsken i en månad!

I boken står det att vi dricker 80 liter läsk per person och år i Sverige men boken har ju några år på nacken. De senaste siffrorna från Sveriges Bryggerier visar att år 2014 dracks det 65,9 liter läsk per person och det ser ut som om konsumtionen minskar lite varje år. 

Varför ska en då dricka mindre läsk? Dels är det så att det går åt mer naturresurser för att göra läsken och flaskan, fylla flaskan, frakta den till butik och sedan återvinna den än om du bara hade druckit vatten. Sen är det ju också så att läsk inte är den nyttigaste drycken som finns. 

Att bara dricka vatten i en månad låter kanske inte så spännande för den som är van vid läsk men det finns mycket en kan göra för att piffa upp vattnet. Det finns de vanliga tricken med citron-, lime- eller gurkskivor. Om du har en sodastreamer hemma går det ju att göra eget kolsyrat vatten. Själv tycker jag om att ha ingefära och citron i en kanna vatten som jag sedan kan dricka under hela dagen. Om du är sugen på något lite festligare till helgen så är det lätt som en plätt att göra en egen lemonad! 

Så nu kör vi, läskstrejk i april!