Bloggarkiv

Kategori

Det finns inga kategorier.

Ämne

Mer second hand

Rädda världen tillsammans med CISV Strängnäs. Vi utför uppdrag ur boken Uppdraget Rädda Världen under året. Dagens uppdrag handlar om second hand!

Idag handlar det om second hand. Tidigare har vi pratat om att köpa kläder och saker på second hand istället för nytt. Idag handlar det inte om att köpa utan att lämna. Allt du kan köpa second hand är inlämnat av någon. Det finns dels de second hand butiker dit du bara skänker det du inte vill ha längre. Sen finns det andra second hand butiker som kan betala dig för det du lämnar in, men då tar de inte heller emot vad som helst utan bara det de tror sig kunna sälja. Ett sista alternativ är att sälja själv på t ex tradera, blocket eller loppis. Dagens uppdrag är helt enkelt att nästa gång du köper någonting så måste du också sälja eller lämna något till second hand. 

Det här gäller för det mesta du kan köpa men det en tänker på först är nog ändå kläder. I Sverige köper vi i genomsnitt 13 kg kläder och textilier om året. Det är mycket och dessutom kastar vi i genomsnitt 8 kg kläder och textilier i soporna. Kläder orsakar en stor miljöpåverkan när de tillverkas och därför är det viktigt att de håller och används länge innan de är helt trasiga. De flesta av oss har säkert kastat kläder som varit hela bara för att vi har tröttnat eller gått upp/ner i vikt. Tänk vad mycket bättre det hade varit att lämna in de till second hand. Ett annat tips är att kolla om det finns något klädbibliotek i din stad. Där kan en låna kläder istället för att köpa dem. 

Det här uppdraget utförde jag själv tidigare i månaden. Jag gjorde en höstrensning i garderoben och lämnade in två kassar i en second hand butik. När jag ändå var där kollade jag igenom utbudet och kom därifrån med en tröja och ett halsband. Det är ändå ett bra resultat att lämna in två kassar och köpa två saker. 

Lycka till och glöm inte att maila oss på raddavarlden@se.cisv.org och berätta hur det går. Då har ni dessutom chansen att vinna biopresentkort! 
www.cisv.se/strangnas/blogg/inlagg/tavling-2/