Bloggarkiv

Kategori

Det finns inga kategorier.

Ämne

Miljövänligt toapapper

Ett företag USA har räknat ut att om varje amerikanskt hushåll köpte en toarulle med återvunnet papper, istället för oåtervunnet, så skulle det spara 423 900 träd! Uppdraget är att köpa återvunnet toapapper.

Alla använder vi toalettpapper dagligen och det blir en hel del papper på ett år. I Sverige använder vi mindre toalettpapper än i USA men vi ligger fortfarande högt jämfört med genomsnittet i Europa. Vi gör av med hela 15 kg per person och år och dagens uppdrag är att göra en insats på toaletten och välja ett bra papper. 

Toapapper kommer i alla möjliga utföranden t ex extra mjukt eller extra tjockt eller blekt eller med små blommor på. Kort sagt, det finns ett toapapper för alla och det finns även flera papper för den miljömedvetna. Det är pappret tillverkat av återvunna fiber. Då behöver färre träd avverkas och det går dessutom åt mindre energi att göra återvunnet papper än att producera helt nytt papper. Titta efter information om återvunnet papper på förpackningen. Något annat som är dåligt för miljön är toapapper som är blekt med klor eller andra ämnen som är dåliga för miljön. Titta efter miljömärkningar och oblekt papper för att undvika det. Det är också bra om pappret är FSC-märkt. Det innebär att de träd som har använts vid framställningen kommer från ett miljöanpassat skogsbruk. 

Så kolla vad ni har för toalettpapper hemma. Har ni oblekt, återvunnet och FSC-märkt papper? Grattis, då har ni klarat uppdraget, annars är det dags att välja ett annat papper.

Lycka till och glöm inte att maila oss på raddavarlden@se.cisv.org och berätta hur det går. Då har ni dessutom chansen att vinna biopresentkort! 
www.cisv.se/strangnas/blogg/inlagg/tavling-2/