Bloggarkiv

Kategori

Det finns inga kategorier.

Ämne

Osminkad och skäggig

Undvik gifterna i badrumsskåpet! Läs mer om rakning, smink och gifterna vi smetar in oss med.

Anledningen till att vi ska låta bli smink och rakning är att smink-, hudvårds- och rakprodukter ofta innehåller ämnen som är dåliga för miljön och hälsan. Det finns en uppsjö av produkter att välja mellan och visst skulle livet vara enklare om allt som såldes i butik vad säkert och en inte behövde oroa sig för innehållet? 

Tyvärr är det inte riktigt så idag. Om du någonsin har läst innehållsförteckningen på ditt smink, schampo eller rakskum så vet du att det är fruktansvärt många ingredienser och de flesta har en ingen aning om vad det är för något. Så vi smetar in oss med diverse krämer och smink som sedan spolas ut i avloppet. Reningsverken rensar inte bort allting och en del av innehållet hamnar förr eller senare i våra vattendrag där de ställer till det. Det finns en mängd olika ämnen med negativ påverkan och en del ämnen är farliga för djur och natur på en gång medan andra kan ha negativ effekt längre fram i tiden. Ämnen som är fettlösliga hamnar i t ex fisk som du sedan äter till middag och vips kan du ha ett otrevligt ämne i kroppen. Det finns ämnen kopplade till cancer och som är hormonstörande som kan hittas i ett helt vanligt badrumsskåp. Skrämmande att tänka på! 

Uppdraget går därför ut på att låta bli sminket och rakningen. När det sedan är dags igen... se gärna över ditt badrumsskåp och byt ut produkter. Det enklaste är att satsa på färre produkter och när ni ska köpa nytt - kolla efter miljömärkning. 

Här är två glada medlemmar som klarat sig alldeles utmärkt utan både rakning och sminkning. Nu är det din tur! 

 

Vill du läsa mer och få lite tips om hur du rensar ut ditt eget badrumsskåp så gå till närmsta bibliotek och låna Badskumt av Katarina Johansson.