Bloggarkiv

Kategori

Det finns inga kategorier.

Ämne

Sy en tygkasse!

Här kommer beskrivningen på hur du syr en snygg tygkasse!

För några dagar sedan skrev vi om plastpåsar och bakgrunden till uppdraget att sy en egen tygkasse och förklara krig mot plastpåsarna. Det är något mer komplicerat än att tygkassar är fantastiska och plast alltid sämst men vi rekommenderar ändå att du använder en tygpåse så att det blir färre plastpåsar. De plastpåsar du får hem ska du försöka använda flera gånger och till sist kan du använda de som soppåsar. 

För att en tygkasse ska vara bättre så bör den användas 131 gånger. Den här kassen kommer att bli snygg och personlig så det kommer inte var några problem. Dessutom krävs det inte alls lika många användningar beroende på vad du syr kassen av. Här kommer beskrivningen: 

Material: tyg, nålar, sax, måttband, tråd

TIPS: Använd lakan, dukar, gardiner eller någon annan fin textil du kan hitta second hand. Då minskar miljöpåverkan och det finns massor med fina tyger att välja på. Vill du ha ett nytt tyg, köp ekologiskt! 

Tygerna jag använder på bilden är ett gammalt lakan, ett påslakan och två mindre biter av fuskskinn som jag hittade i förrådet. 

Steg 1 - Klipp ut delarna

Klipp ut tygbitarna enligt bilden: 

Kasse A 88 cm * 40 cm (klipp 1)
Handtag B 60 cm * 10 cm (klipp 2) 
Foder C 40 cm * 15 cm (klipp 2) 

Steg 2 - Sy sidsömmarna

Vik del A och sy ihop längs med båda långsidorna. Tygets fina sida ska vara inåt. Sy 1,5 cm från kanten. Sicksacka kanterna. 
Lägg de två C-delarna på varandra med den fina sidan inåt. Sy längs med kortsidorna 1,5 cm från kanten. Sicksacka kanterna. 

Steg 3 - fålla fodret

Vik in 1,5 cm längs med ena långsidan på fodret. Nåla fast och sy 1 cm från den vikta kanten. Pressa med ett strykjärn. 

Steg 4 - Sy handtagen

Vik handtagen, del B, på mitten med den fina sidan inåt och sy ihop längs med långsidan 1,5 cm från kanten. 

 

Vänd sedan tygtuberna ut och in så att den fina sidan kommer ut. Pressa platt med ett strykjärn. Sy sedan längs med båda långsidorna ca 5 mm från kanten. 

Steg 5 - Sätt fast handtag och foder

Nåla fast handtagen (del B) på den fina sidan av kassen (del A). Jag satte mina ca 10 cm in från varje kant. Sy fast handtagen ca 1 cm från kanten. 

Nåla fast fodret på kassen så att de fina sidorna ligger mot varandra. Sy 1,5 cm från kanten. 

Steg 6 - Färdig

Det sista steget är att vända fodret till insidan av kassen och ha handtagen uppåt. Pressa med strykjärnet så att fodret håller sig på insidan. Sy sedan 1 cm från kassens överkant. Se till fodret ligger mot insidan av kassen och att handtagen ligger uppåt. 

Grattis, nu är din tygkasse färdig! 

Min första kasse är sydd helt enligt instruktionerna ovan. Men den var ju bara vit och tråkig så jag tog fram tygfärgerna och piffade upp den med en robot. 

Mycket bättre! 
Kassen av påslakanet har istället för det lilla fodret i beskrivningen ett helt foder. Då klipper man helt enkelt ut två st bit A och använder den ena som foder. Lämna en bit öppen när du syr ihop sidsömmen på foderbiten. Sen syr man ihop alltihopa och vänder ut och in genom hålet som sys ihop från utsidan. 

Min sista kasse, som är sydd i fuskskinn, är ytterligare en variant. Jag valde att klippa tre bitar till själva kassen istället för bit A. Då blev det en botten och två sidbitar. Så här blev den: 

maila oss på raddavarlden@remove-this.se.cisv.org och visa era kassar så har ni har chansen att vinna ett bokpaket! Mer om tävlingen här.