Bloggarkiv

Kategori

Det finns inga kategorier.

Ämne

Tomatodling

Om du ska odla dina tomater från frön så är det dags att sätta igång. Kolla in Dannes fina tomatplantor!

Att odla tomater är enkelt och gott! Dagens uppdrag är att sätta igång med tomatodlingen och det går alldeles utmärkt att ha tomater på balkongen om en inte har trädgård. 

Tomatfrön ska sås 8-10 veckor innan det är dags att ställa ut dem. Tomatplantor klarar inte att det blir kallare än 10 grader så när det är läge att så beror lite på var plantorna ska stå. Om de ska vara i växthus går det att sätta igång mycket tidigare än om de ska stå utomhus. De klarar sig också tidigare utomhus på t ex en inglasad balkong. 

Det som en kan göra nu är alltså att köpa tomatfrön och sedan så dem. Fyll små krukor med jord och lägg 1-2 frön i varje, ung 1 cm djupt. Det är bra om de kan stå i någon typ av miniväxthus tillsde första bladen börjar komma. Om du inte har något miniväxthus så går det alldeles utmärkt att trä en genomskinlig plastpåse över och ställa krukan ljust. Se till att spraya med vatten så att det håller sig fuktigt och sen är det bara att vänta. 

Om du inte har tid eller lust att så själv så går finns det också små tomatplantor att köpa i blomaffärerna.

Vår medlem Danne ligger nog före de flesta av oss och har redan så här fina tomatplantor: 

Lägg märke till att de är krav-märkta. Det finns faktiskt både ekologiska plantor och frön att köpa, så titta efter det!