Bloggarkiv

Kategori

Det finns inga kategorier.

Ämne

Tvättstugans hjälte

Här kommer några tips på hur du blir en miljöhjälte i tvättstugan

Vi har haft många uppdrag hittills i år som handlar om vad vi äter, vad vi köper och hur vi reser. Nu är det dags att titta på någonting annat, nämligen hur vi tvättar. Det finns många saker som kan påverka miljön när det gäller tvättande. Här kommer några tips på vad ni kan göra för att bli miljöhjältar i tvättstugan: 

 • Sänk temperaturen
  Ett bra sätt att minska miljöpåverkan är att sänka temperaturen. Då går det åt mindre energi vilket är bättre för miljön. Om du byter från 60 till 40 grader så nästan halveras energiförbrukningen. Tvätta bara i höga temperaturer när någonting är riktigt smutsigt. 
 • Undvik sköljmedel
  Sköljmedel innehåller ofta miljöfarliga tensider och allergiframkallande parfymer. Dåligt för både miljö och hälsa alltså. Så låt bli sköljmedlet. (om du känner att du verkligen måste ha sköljmedel, så välj något miljömärkt) 
 • Full maskin
  Det är ingen större skillnad på energiförbrukningen om du kör en full eller bara halvfull maskin. Försök därför att samla ihop tvätten så att du kan köra fulla maskiner. 
 • Hängtorka
  Skippa torktumlaren och låt så mycket som möjligt hänga och torka. Det minskar energiförbrukningen. 
 • Tvättnötter
  Det går faktiskt att få tvätten ren utan vanligt tvättmedel. Tvättnötter är precis som det låter nötter som en kan använda i tvättmaskinen istället för tvättmedel. 
 • Tvätta mindre
  Det sista tipset är att tvätta mindre totalt sett. Ofta tvättas kläder när det egentligen skulle räcka med att vädra dem lite. Vissa material klarar sig utan tvätt bättre än andra. Visste du t ex att ull rengör sig själv?

Lycka till i tvättstugan och glöm inte att maila oss på raddavarlden@remove-this.se.cisv.org och berätta om ni testar några av tipsen. Då har ni också chansen att vinna biobiljetter. 
http://www.cisv.se/strangnas/blogg/inlagg/sommartavling/