Att vara förälder till aktiv ungdom

Det är ett häftigt äventyr för hela familjen att skicka sitt barn/ungdom på ett CISV läger. Men CISV fungerar kanske inte riktigt som andra föreningar, här är det vi aktiva och föräldrar som skapar aktiviteterna. Vi ska inte sticka under stolen med att det kräver sin insats av dig/er som förälder/föräldrar och ju tydligare bild du har av det åtagande som krävs desto bättre! Som förälder är du oumbärlig för CISV Östersund.

CISV international fungerar som ett cirkulärt projekt. För att vi ska få så många destinationer som möjligt att skicka ungdomar på läger till så måste vi också som lokalförening förpliktiga oss att organisera egna läger här i Östersund, vilket kräver en insats för alla familjer som har barn i en delegation. Våra läger skiljer sig mycket från kommersiella läger som ex språkresor eller liknande, där upplevelsen för barnet kan vara lik men insatsen för familjen kanske är mindre.

CISV Östersund leds av en styrelse som bemannas framförallt av föräldrar. CISV är en ideell organisation som ger våra barn fantastiska upplevelser och möjligheter. Men ingen i vår lokalförening är anställd, utan all aktivitet som sker sker på fritid och lokalföreningen fungerar tack vare er föräldrars utmärkta engagemang.

Vad krävs av mig som förälder när mitt barn ska på läger?

Lägerförberedelser för resande barn och familjer:

När ditt barn tilldelats en delegation inför ett läger är det kanske för barnet odelad glädje och pirr, för dig som förälder kan det kännas hisnande! När barnet väl är iväg brukar det mesta flyta friktionsfritt.

Men vad sker fram tills dess då?

När ni tackat ja till en plats i en internationell delegation så blir CISV prioriterad tid. Det kommer att bli lite av ett kalenderpussel för delegationen men om alla i lika stor grad kan tänka sig att missa en träning här, en pianolektion där så går det att ordna så att träffarna blir av. Man kan räkna med att lägerförberedelsena är familjens nya fritidsintresse som ibland får högre prio än de gamla vanliga.

All förberedelse sker för att just ditt barn ska få känna sig trygg med sina delegationskompisar och ledaren. Det leder i sin tur till att ditt barn kan få en fantastisk upplevelse och ett minne för livet!

När delegationen formats så börjar ni med en första träff tillsammans. Barnen kanske är lite blyga inför varandra (i fem minuter, sedan brakar ett hemligt samförstånd loss). Vi föräldrar kallpratar om var vi bor och vad vi jobbar med. Ledaren, när denne är rekryterad, kanske en ung vuxen på sitt första ledaruppdrag berättar lite kort om sig själv.


Efter detta planerar familjerna och ledaren gemensamt in ett gäng träffar under det cirka halvår som leder fram till avresa:

  • Boka in minst 6 st tillfällen med hela delegationen (barn, föräldrar och ledaren) + övernattning med ledare.

Det kan behövas fler träffar utifrån barnen och ledarens behov. Viktigt att barnen innan avresa känner en trygghet både med sin ledare och med varandra.

Samtidigt ska delegationen (framförallt föräldrar) planera inköp och vad som ska tas med på resan för att delegationen ska kunna genomföra sina uppdrag.

Framåt slutet kan det vara bra att samarbeta kring alla formulär som ska fyllas i och hjälpa varandra med det.

När vi arrangerar egna internationella läger:

Det vi gör för andra barn, gör andra lokalföreningar för våra. När vi skickar våra barn på internationella läger står en lokalförening och deras föräldrar och tar emot våra barn med öppna armar. Och precis på samma sätt gör vi här i Östersund, när föräldrar från världens alla hörn skickar barn till oss.

I samband med de läger vi organiserar krävs arbete före - under - efter, det är utspritt under året så det kommer finnas en tid när du kan ställa upp. Har du fler än ett barn som åker på läger blir din förväntade insats dubblerad, så ha det i åtanke när du anmäler dina barn att du också ska ha möjlighet att ställa upp på vårt eget åtagande ännu mer.
Blir vi för få som ställer upp bränner vi ut oss och ingen tycker det är roligt. Blir vi många så blir det enkelt och - faktiskt! - riktigt kul!

Alla familjer som skickar barn på internationellt läger med CISV Östersund förväntas hjälpa till fyra heldagar, varav minst två i köket (per barn), under det internationella läger som vi anordnar. Vi kommer behöva kockar, personer som "bygger lägergård", jour-personer, sjukvårdsjour osv. Alla som skickar barn på internationellt läger, förväntas även kunna vara värdfamilj de tre första dagarna på lägret. Att vara värdfamilj är oerhört roligt. Man bjuder in fyra barn (en delegation) till sitt hem. Här ger man dem mat och husrum och visar upp Sverige och Östersund. Kanske är det i Sverige dem lär sig cykla eller se fjäll för första gången.

Ansvarsområden inom delegationen:

I varje delegation som reser på internationellt läger ingår fyra barn med familjer. Inom varje delegation delar man upp nedanstående ansvarsområden mellan sig och meddelar styrelsen dessa så snart man har haft sin första träff. Ansvarig för respektive område kommer att kontakta er angående vilket ansvarsområde som blir just ert samt för vidare planering. Om flera barn inom en familj reser på internationellt läger, är det viktigt att man tar ansvar för olika områden för de olika delegationerna.

Föräldraengagemang i CISV Östersund:

Varje delegation tilldelas det praktiska ansvaret för att förbereda och praktiskt genomföra en (eller två mindre) av föreningens löpande aktiviteter under verksamhetsåret, såsom:

  • Arrangera lokalt höstläger: du tillsammans med alla de andra föräldrarna i er delegation ordnar med t.ex. inköp av mat, lagar, mat, städar m.m.
  • Anordna HLR utbildning för ledare
  • Arrangera ett s.k. "SommarEko" i september (En eftermiddag där alla som vill veta mer om CISV och funderar på att söka ett läger inför det kommande året bjuds in. Alla barn och ungdomar som varit iväg på ett internationellt läger under året deltar och berättar om sina erfarenheter samt några från styrelsen. Ni föräldrar står för det praktiska.)
  • Ansvarar för CISV tröjbeställningar till alla barn, ungdomar och ledare som ska delta på läger
  • Deltar på nationaldagen på Jamtli och där berättar och sprider kunskap om CISV
  • Praktiskstab på vårt eget internationella läger: Här ingår t.ex. att bemanna lägret (laga mat, städa m.m.)
  • Sprida information om CISV Östersund så att fler barn och unga ska få veta mer om CISV och ges chans att åka på läger.Styrelsen har skriftlig information som du/ni kan skriva ut. Maila styrelsen på: board.ostersund@cisv.se
    • Om du har ett eller flera barn som tidigare varit iväg på internationellt läger (och därmed har god kunskap om CISV) förväntas du kunna stå på t.ex. Campus och dela ut skriftlig och muntlig information om CISV
  • Att rekrytera ledare (se mer nedan)!

Rekrytering av ledare:

Att hitta ledare till våra internationella läger och att hitta stab till de internationella läger som vi ordnar i Östersund har visat vara sig en utmaning.

Som förälder har man ett stort ansvar att hitta potentiella ledare till våra internationella läger, det ansvaret slutar först när alla delegationerna har ledare, det slutar alltså inte när ens egna barns delegation har en ledare.

Styrelsen har ansvaret att intervjua, kolla referenser och utbilda ledare.

När ledaren är rekryterad och kontrakt påskrivet går ansvaret över till er i föräldragruppen för respektive delegation. Det ansvaret innebär att man tar hand om ledaren, ser till att alla dess kostnader blir betalda gemensamt av föräldragruppen och att man anpassar träffarna till när ledaren har möjlighet. Dagens ledare är vår starkaste rekryteringsbas för morgondagens ledare.

Styrelse:

De flesta som sitter i styrelsen är föräldrar. De har ofta poster av mer administrativ karaktär som ordförande, sekreterare och kassör. Andra styrelsemedlemmar är unga vuxna som vuxit upp inom CISV och deras erfarenheter gör dem till viktiga resurser i form av ledare och bärare av föreningens ideologi. Att axla ett styrelseuppdrag innebär att ansvara för en eller flera arbetsuppgifter. Medlemmarna i föreningen förväntar sig att den som åtagit sig ansvaret också utför de uppgifterna. Styrelseledamöterna kan inte själva utföra alla arbetsuppgifter i föreningen, men de ansvarar för att de blir utförda och delegeras till andra aktiva i föreningen såsom att arrangera lokalt höstläger, se mer ovan under rubriken "Föräldraengagemang i CISV Östersund".

Vill du prova på styrelsearbetet kontakta CISV Östersund via e-post: board.ostersund@cisv.se så berättar vi mer.

Projektgrupper

Inför ett större läger bildas ofta en tidsbegränsad projektgrupp som stödjer styrelsen med de praktiska förberedelserna. Det är ett bra sätt att prova på CISV-arbetet, att bli en del av föreningen och upptäcka vad den ger deltagarna. Vill du hjälpa till är det bara att kontakta CISV Östersund via e-post: board.ostersund@cisv.se.

 

Sitemap
Close

Sök