Att vara förälder till aktiv ungdom

Det är ett häftigt äventyr för hela familjen att skicka sitt/barn ungdom på ett CISV läger. Men CISV fungerar kanske inte riktigt som andra föreningar, här är det vi aktiva och föräldrar som skapar aktiviteterna. Vi ska inte sticka under stol med att det kräver sin insats av dig som förälder och ju tydligare bild man har av det åtagande som krävs desto bättre!

CISV international fungerar som ett cirkulärt projekt. För att vi ska få så många destinationer som möjligt att skicka ungdomar på läger till så måste vi också som lokalförening förpliktiga oss att organisera egna läger här i Göteborg, vilket kräver en insats för alla familjer som har barn i delegation. Våra läger skiljer sig mycket från kommersiella läger som ex språkresor eller liknande, där upplevelsen för barnet kan vara lik men insatsen för familjen kanske är mindre.

Ingen i vår lokalförening är anställd, utan all aktivitet som sker är ideell och i de allra flesta fall är vi som är engagerade föräldrar till barn i delegation eller tidigare aktiva ungdomar som varit på läger själva. Naturligtvis finns det hang-arounds som bara älskar konceptet också!

Att vara förälder till aktiv ungdom

Vad krävs av mig som förälder när mitt barn ska på läger?

Lägerförberedelser

När ditt barn tilldelats en delegation inför ett läger är det kanske för barnet odelad glädje och pirr, för dig som förälder kan det kännas hisnande! När barnet väl är iväg brukar det mesta flyta friktionsfritt.
Men vad sker fram tills dess då?

När delegationen formats så börjar ni med en första träff tillsammans. Barnen kanske är lite blyga inför varandra (i fem minuter, sedan brakar ett hemligt samförstånd loss). Vi föräldrar kallpratar om var vi bor och vad vi jobbar med. Ledaren, kanske en ung vuxen på sitt första ledaruppdrag berättar lite kort om sig själv.
Efter detta planerar familjerna och ledaren gemensamt in ett gäng träffar under det cirka halvår som leder fram till avresa. Man kan räkna med ca 10 träffar för barn och ledare och föräldrarna är med på de allra flesta. Syftet med träffarna ärl att barnen och ledaren ska lära känna varandra och skapa en trygg relation därför är det viktigt att alla barn är med på alla träffar. Dessa fem ska resa tillsammans och vara de enda de känner i ett väldigt långt sammanhang.
Samtidigt ska delegationen (framförallt föräldrar) planera inköp och vad som ska tas med på resan för att delegationen ska kunna genomföra sina uppdrag. Framåt slutet kan det vara bra att samarbeta kring alla formulär som ska fyllas i och hjälpa varandra med det.

Det är lite av ett kalenderpussel att få ihop alla intressenter, men om alla i lika stor grad kan tänka sig att missa en handbollsträning här, en pianolektion där så går det att tweaka att träffarna blir av. Man kan räkna med att lägerförberedelsena är familjens nya fritidsintressesom ibland får högre prio än de gamla vanliga.

När vi är värdar för egna läger

Detta är en lika stor del av ditt föräldraåtagande som de direkta förberedelserna för ditt barn.

När vi är värdar och organiserar läger då barn från hela värden kommer hit krävs en stor planeringsapparat. Vi vet att många föräldrar sitter inne på mycket expertis:
är du grym på rekrytering och har ett nätverk där du når ut; hjälp till med att rekrytera stab till lägren.
Är det matlagning som är din grej, då kan du planera meny och inköp.
Har du lastbilskörkort, då kan du hjälpa till att köra sängar och annat som måste fraktas till lägerlokal osv... "sky's the limit"
(Det kommer också finnas gott om matlganingspass, städning och körningar, för att inte tala om det roliga i att bli värdfamilj ett par nätter!)
Blir vi inte tillräckligt många som gör vår egen del så kommer vi inte lyckas genomföra lägren på ett tryggt och meningsskapande sätt och därmed kommer vi inte heller kunna skicka våra egna barn till andra läger framöver.

I samband med de läger vi organiserar krävs arbete före - under - efter, det är utspritt under året så det kommer finnas en tid när du kan ställa upp. Har du fler än ett barn som åker på läger blir din förväntade insats dubblerad, så ha det i åtanke när du anmäler dina barn att du också ska ha möjlighet att ställa upp på vårt eget åtagande ännu mer.
Blir vi för få som ställer upp bränner vi ut oss och ingen tycker det är roligt. Blir vi många så blir det enkelt och - faktiskt! - riktigt kul!

Man får tänka sig in i vad man vill att ens eget barn möts av på sitt läger och tänka att allt vi gör här lokalt är den upplevelse de barn som kommer hit får. Vi hoppas att våra barn möts på flygplatsen av glada värdfamiljer och chaufförer, då kan vi vara det för dem vi träffar. Vi hoppas att det finns en sammansvetsad stab på de läger dit vårt barn åker, då kan vi skapa de förutsättningarna här.

Under året finns också möjlighet att hjäpa till med att söka stipendium, jaga spons, beställa tröjor osv. Varje individs styrkor kan komma väl till pass!

Sitemap
Close

Sök