En dag på lägret, vad kan jag förvänta mig?
En dag på ett internationellt CISV läger är ofta intensiv men väldigt rolig!
När barnen kommer hem efter dessa veckor är hen ofta dödstrött och ganska slut av ett par veckor på en liten yta med väldigt många människor. Barnet har deltagit i nya aktiviteter, lärt känna så många nya människor, utmanat sig själv och till och med sovit ihop med helt nya bekantskaper.
Vad har barnet varit med om?
Schemat på lägren ser oftast likadana ut varje dag, och det är schemalagda gemensamma aktiviteter från morgon till kväll. Alla måltider äts tillsammans på nästan samma tider varje dag. Lägren är otroligt lika oavsett om du åker till Guatemala eller Västerås, upplevelsen med ca 40 barn från uppemot 10 andra länder är likadan.
Lägret uppfattas oftast som väldigt roligt, massa skoj, roliga lekar/övningar och nya kompisar men också mycket intensivt. Det är många människor på en ganska isolerad plats, med begränsade möjligheter att dra sig undan eller frångå schemat.
För dom allra flesta är det lätt att vänja sig och man kan hantera all liv och rörelse, man är här och nu under ett par veckor, världen utanför existerar inte, utan mina nya kompisar är hela min värld just nu! Men för den som vet med sig att man har behov av att dra sig undan och kanske vila ett par gånger per dag kan det bli tufft i längden.
Lägret har begränsat antal vuxna på plats och de som inte aktivt deltar och leder denna sessionen är troligtvis upptagna med att planera nästa aktivitet.
Det finns tyvärr inte utrymme att individanpassa aktiviteter eller att en vuxen ledare har tid över att ägna åt ett enskilt barn i särksilt stor utsträckning. Alla aktiviteter som planeras bygger på att alla barn deltar aktivt och det finns inga andra alternativ för den som inte vill vara med. Syftet med detta är att skapa en stark gemenskap i gruppen där ingen hamnar utanför.
Vad händer om mitt barn blir sjukt? Ja då kommer naturligtvis de vuxna ledarna hjälpas åt att ta hand om barnet, med ledning av delegationens egen ledare som känner barnet bäst. Om det blir nödvändigt att exempelvis söka vård kommer den svenska ledaren med och hjälper barnet och tar vid behov kontakt med föräldrarna. Den ledarens andra barn i delegationen får stöttning av de andra ledarna som är kvar på lägergården.
Om mitt barn har hemlängtan (vilket händer i mindre utsträckning än man kanske kan tro) så får den naturligtvis stöd av sin och de andra ledarna, men också av barnen. Om hemlängtan inte ger med sig kan det finnas anledning att utforska mer kring vad barnet upplever på lägret och i visa fall kontakta er föräldrar.
Det händer såklart ibland att barn har svårt att efterleva reglerna i lägret och beter sig på ett sätt som inte är ok, varken på CISV-läger, fotbollsträning eller i skolan. Då vår organisation ägnar sig åt fred och mänskliga rättigheter har vi ingen tolerans gentemot beteende som går emot dessa tankar.
Om barnet inte lyckas ta till sig tillsägelser från de vuxna på lägret och beteendet inte bättrar sig kan vi behöva kontakta föräldrarna och i samråd med dem komma fram till en bra lösning för alla inblandade. Oftast förstår barnet konsekvenserna som kan bli om det inte bättrar sig och efter bra kommunikation blir det bättre för alla inblandade.
Men - det kan leda till att du som förälder behöver åka till lägret för att hämta hem ditt barn. Detta är en drastisk lösning men det händer att man behöver gå så långt. Det är för alla barns säkerhet och trygghet som vi kan behöva skicka hem barn, andra barn som också är långt ifrån sina föräldrar och familjer måste kunna känna sig trygga och ska inte behöva utstå kränkande behandling.
Om du vill läsa mer om CISV Internationals policy om uppföranden och positiva beteenden på lägret kan du nå den här.