CISV och corona

2020-04-17

Här hittar du senaste nytt om hur situationen med coronaviruset och sjukdomen covid-19 påverkar CISVs verksamhet.

För dig som sitter i din lokalförenings styrelse eller har ansvar för till exempel ledare, delegationer, program och verksamhet finns det fördjupad information på hemsidans Verktyg.

Aktuell information om coronavirus hittar du alltid via de här länkarna:

Många nya idéer

17 april 2020

Det pågår diskussioner inom CISV och olika nya idéer prövas, stöts och blöts och det är ännu inte klart vad som kommer att hända istället för de inställda programmen. Vi diskuterar möjligheterna för att eventuella hålla mindre lokala läger, något större nationellt läger, digitala träffar istället för läger och det kanske går att ändra reglerna för t ex åldersfördelning under nästa år för de internationella lägren?

Det finns gott om idéer och vilja, men det är fortfarande för tidigt att bestämma något säkert. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer i Sverige, WHOs riktlinjer internationellt och inväntar fler beslut från CISV International.

Vi förvandlar PreImpact till CISV HangOut

Vi förvandlar PreImpact till CISV HangOut

3 april 2020

När alla vårens och sommarens internationella program är inställda på grund av coronapandemin gör vi om vårens PreImpact till en ny utbildningsverksamhet: CISV HangOut.

Utbildningen genomförs digitalt via Google Classroom tre lördagar under våren: 4 april, 9 maj och 16 maj. För den bästa utbildningen rekommenderar vi att du deltar vid alla tre tillfällena, men det går också bra att vara med någon/några av gångerna.

Läs mer om CISV HangOut i kalendariet på hemsidan.
https://www.cisv.se/event/cisv-hangout-1-inspirera-och-aktivera/

Alla internationella program sommaren 2020 är inställda

30 mars 2020

CISV International har beslutat att ställa in alla sommarens program på grund av coronapandemin. Beslutet är inte överraskande, men förstås mycket sorgligt för alla som sett fram emot att delta i eller leda ett internationellt läger i sommar.

Det pågår diskussioner i hela CISV-världen om kreativa lösningar på hur vi fortsätter vår fredsutbildande verksamhet trots de begränsningar som coronavirusets framfart utgör. I söndags genomfördes till exempel ett experiment med online-lullabies, och redan till helgen genomförs ett digitalt CISV-läger för deltagare i åldrarna 14 och uppåt. Bland annat kommer det att handla om hur man själv kan planera och genomföra CISV-aktiviteter online! !

Det bubblar hela tiden upp nya idéer från olika lokalföreningar, både i Sverige och i andra länder, om hur vi kan ha möten och utbyten på nya digitala sätt och om att lägga till och anpassa internationella program i vinter för att kompensera för sommarens inställda program.

CISV International diskuterar olika alternativ för hur ändrade regler och rutiner skulle kunna underlätta för att hitta ersättningar för de inställa programmen, till exempel:

  • flytta några program till i vinter eller till nästa år?
  • tillfälligt ändra åldersreglerna för vissa program?
  • göra några av de redan planerade programmen större, för fler deltagare?

Det finns många idéer och vi kommer att informera mer när vi vet vilka idéer som kan bli verklighet.

Alternativa CISV-aktiviteter håller på att utvecklas över hela världen, och det kommer nya möjligheter att vara med i CISV!

Har du frågor eller funderingar, eller söker information som inte finns här på hemsidan, tveka inte att maila till corona@cisv.se så ska vi försöka svara så snart vi kan. Eftersom de flesta av oss hanterar den här situationen vid sidan om våra vanliga arbeten och studier, tackar vi för tålamodet och förståelsen om vi inte kan svara direkt.

Senaste nytt 25 mars 2020

Besked om inställda program kommer - ha tålamod!

Vi har fått information om att några länder kommer att ställa in sina internationella program, men vi har inte fått några officiella besked om det ännu. CISV International Office (IO) säger att de vill samla ihop flera besked om eventuella förändringar när det gäller programmen, som de sedan kommer att skicka ut ca en gång per vecka fram till 15 april. Om behoven ändras kommer de att skicka ut besked oftare. I samband med de beskeden kommer de också att förtydliga vad som gäller när det handlar om avgifter, försäkringar och att begära ersättning för biljetter.

Anledningen till beslut om att ställa in internationella program kan vara väldigt olika. Det kan till exempel vara att skolterminer/lov har flyttats på grund av att skolor håller stängt nu under våren eller att lägergårdar används på annat sätt på grund av coronasituationen och inte längre är tillgängliga för CISV-program.

Vad gör CISV International?

På tisdagen den 24 mars arrangerade CISV International två öppna digitala möten, så kallade "Town Hall Meetings", med 170–180 deltagare på varje möte. Temat var förstås coronakrisen som påverkar hela världen. Det pågår diskussioner om många frågor, till exempel om det går att arrangera program senare och att ändra på relger för åldrar och könsfördelning om det skulle underlätta, men det finns ännu inte färdiga svar på allt .

CISV Internationals styrelse har planerat att ha styrelsemöten 28 mars och 18 april.

Någa tips i coronatider

Någa tips i coronatider

23 mars 2020

Huvudet kallt

Följ myndigheternas rekommendationer. Köp bara det du behöver. Prata med vänner och familj om dina känslor.

Hjärtat varmt

Håll kontakten med dina nära och kära som tillhört riskgrupper. Hjälp grannar i riskgrupper att handla mat. Skapa och delta i digitala CISV-aktiviteter.

Händerna rena

Tvätta händerna ofta. Undvik inomhusevenemang och stora grupper. Hälsa på andra utan att röra varandras händer.

Pre Camps senareläggs och Town Hall-möten 24 mars

20 mars 2020

CISV International senarelägger deadline för PreCamp 1 och 2. Vi har inte fått någon ny information mer än att International Office återkommer med besked när de har beslutat om nya datum.

Town Hall-möten med CISV International gällande den nuvarande situationen sker den 24 mars (tisdag) vid två tillfällen.

Möjlighet att tacka nej till program till mitten av april

19 mars 2020

Vi vet ännu inte hur det kommer att bli med sommarens program, beroende på hur situationen med coronaviruset utvecklar sig. Det kan bli så att alla internationella program ställs in under sommaren och vi ber alla att ha tålamod och avvakta vidare beslut. CISV International har styrelsemöten inplanerade 28 mars och 18 april och vi kan förvänta oss mer information/beslut efter de mötena.

Ny arbetsgrupp för corona-relaterade frågor

19 mars 2020

Med tanke på den senaste tidens utveckling kopplat till coronaviruset har CISV Swedens styrelse beslutat att sätta ihop en särskild arbetsgrupp. Tanken är att gruppen ska ha fokus på att hantera och svara på frågor kopplat till coronaviruset och dess påverkan på CISV Swedens verksamhet, både lokalt, nationellt och internationellt.

Om du har några frågor kring detta, mejla till corona@cisv.se.

Tack för ert tålamod! En video-hälsning från CISV International

Tack för ert tålamod! En video-hälsning från CISV International

16 mars 2020

Se hälsningen från CISV Internationals styrelseordförande Einav Dinur.

Digitalt Impact

16 mars 2020

Nu under helgen 13–15 mars har CISV Sweden för första gången genomfört ett helt digitalt organiserat Impact! Med kort varsel fick både deltagare och utbildare ställa in sina resor till lägergården och istället koppla upp sig till digitala klassrum. Både lördag och söndag har de olika utbildningspassen och diskussioner pågått och deltagarna har fått sina planerade utbildningar, om än på ett annat sätt än väntat.

Ett stort tack till alla organisatörer och utbildare som så snabbt kunde ändra sin planering och tack till alla deltagare som också kunde vara flexibla och hänga med på den här nya versionen av Impact!

Nu behöver vi utvärdera detaljerna och också ta ställning till hur corona-situationen har utvecklats de senaste dagarna för att besluta om hur vårens kommande Impact-tillfällen kommer att organiseras. CISV Sweden kommer att fatta ett beslut under veckan och vi meddelar senast 21 mars på vilket sätt vi kommer att arrangera PreImpact2 den 3–5 april.

Deltagaravgifter för inställda vår-Youth Meeting återbetalas

14 mars 2020

Under helgen har CISV International bekräftat att deltagaravgifterna för de inställda vårprogrammen (Youth Meetings i påsk) kommer att betalas tillbaka.

För frågor om återbetalningen:

  • enskilda deltagare 16-18 år kan kontakta MEGA-kommittén på adressen youthmeeting@cisv.se
  • lokalföreningar med en delegation kan kontakta kassören Stig Cronquist på adressen treasurer@cisv.se

Information från CISV International

13 mars 2020

"Kära vänner runt om i världen,

Först och främst, tack för ert tålamod dem senaste dagarna. CISV Internationals styrelse, tillsammans med Risk Management, har noga bevakat den snabba utveckling som skett globalt kopplat till COVID-19 viruset.

Efter noggrann eftertanke har den Internationella styrelsen tagit det svåra beslutet att ställa in alla program i april, detsamma gäller alla regionala event och RTFs i Europa och Nord- samt Syd-Amerika, detta under denna force majeure-situation.

Vad gäller regionala möten och RTF i Nya Zeeland, är vi i kontakt med värdarna för dessa och kommer ta ett beslut under morgondagen.

Dem senaste 72 timmarna har den globala situationen förändrats väldigt fort i takt mer att allt fler länder inför restriktioner och att organisationer ställer in event. Med tanke på den snabba utvecklingen, samt Världshälsoorganisationens (WHO) utlysning av en pandemi, och det faktum att det pågår ett globalt försök att sakta ner virusets spridning – känner CISV Internationals styrelse att detta är det tryggaste alternativet för våra program och event i april. Vänligen uppmärksamma att detta beslut för tillfället inte gäller de program som är planerade i juni-augusti, det är i dagsläget för tidigt att avgöra hur den globala situationen ser ut under kommande period. Vi kommer fortsätta ha noggrann bevakning på utvecklingen och hålla er uppdaterade.

Vi förstår att detta är en stressig och frustrerande period för många och vi, CISV International, kommer göra vårt bästa för att arbeta nära våra medlemmar för att minimera en ogynnsam påverkan. I dessa tider är det viktigt att vi jobbar tillsammans som en organisation. Vi jobbar just nu med värdarna för våra program för att utreda möjligheterna att skjuta fram en del program och event till senare del av året, men vi har inte mycket information att delge i dagsläget.

Vi förstår att det finns mycket frågor gällande återbetalningar och ersättningar, vi gör fortfarande bedömningar gällande våra olika valmöjligheter (försäkringar etc.) och vi kommer återkoppla till er med mer detaljer inom de närmaste dagarna så vänligen ha tålamod i väntan på mer information. Till dess, för alla inställda program och event, rekommenderar vi att ni avbokar alla resplaner och försöker få så mycket som möjligt ersatt av era tåg- och flygbolag.

Tack för ert stöd och förståelse.

Einav, CISV Internationals styrelse
Gaby, the Senior Management Team
Wulff, the Risk Management Community"

Impact 13-15 mars blir digitalt för att minska spridning av coronavirus

12 mars 2020

Efter ny information från Folkhälsomyndigheten om att covid-19 (coronavirus) har CISV Sweden beslutat att genomföra Impact 13-15 mars digitalt istället för ett fysiskt möte. Deltagarna på utbildningen (ungdomar och unga vuxna) tillhör inte någon riskgrupp, men CISV Sweden vill ta ansvar för att inte bidra till en potentiellt ökad smittspridning i samhället.

Att bo tillsammans på en lägergård med deltagare från olika delar av Sverige kan utgöra en risk för att sprida smitta och vi planerar därför att genomföra helgens utbildningar digitalt på lördag och söndag. Vi räknar med att schemat kommer att vara oförändrat, och ber er därför att utgå ifrån att vara upptagna under samma tider som under en fysisk helg. Mer information om hur utbildningen kommer att gå till kommer på fredag kväll.

Angående kommande Impact-helger:

Det går inte att säga säkert hur situationen kommer att utvecklas under kommande veckor. CISV Sweden följer hela tiden utvecklingen och aktuella rekommendationer från Folkhälsomyndigheten. Senast den 21 mars kommer vi att informera anmälda deltagare, deras vårdnadshavare och alla lokalföreningar om vi kommer att genomföra Impact-helgen den 3–5 april fysiskt eller digitalt.

Vad gäller angående årets CISV-program?

Varje dag får vi alla mängder av information kopplat till viruset SARS-CoV-2 och sjukdomen Covid-19 som orsakas av viruset. Det är oundvikligt att detta också kommer påverka CISVs verksamhet. Än så länge har ett Village i Kina ställts in och situationen följs noggrant av både oss i RM-kommittén och av våra motsvarigheter på regional och internationell nivå.

För mer information om CISV Internationals inställning till SARS-CoV-2 och Covid-19: https://cisv.org/about-us/news/covid-19/

Om möjligt rekommenderar vi att ni avvaktar med att köpa biljetter till läger för att se hur situationen utvecklar sig. När ni köper biljetter är rekommendationen, precis som tidigare, att köpa om- och/eller avbokningsbara biljetter. Beroende på hur virusutbrottet sprider sig framöver kan det bli aktuellt att ställa in läger/delegationer med kort varsel.

Alla CISV-länder rekommenderas att följa WHOs och myndigheters rese- och hälsorekommendationer.

För svensk del följer vi de instruktioner som ges från Folkhälsomyndigheten. När det gäller resor till andra länder bevakar vi också hur Utrikesdepartementet bedömer situationen. De uppdaterar sin hemsida löpande och där finns mer specifik information om respektive land.

Coronavirus: CISV följer WHOs riktlinjer

4 mars 2020

CISV International hänvisar till WHOs information när det gäller coronaviruset: the World Health Organization (WHO).

Välj biljetter som går att boka om och med avbeställningsskydd

Vi rekommenderar alltid att ni som bokar resor för att delta i CISVs program för säkerhets skull ska boka både om- och avbokningsbara biljetter. Med tanke på att vi inte vet hur situationen med coronaviruset kommer att utvecklas under året är det en extra bra idé just nu att kunna både boka om och av sin resa.

Sitemap
Close

Sök