Arrangera läger och porgram

CISV arrangerar läger och projekt, lokala och globala, av och för unga. Inom CISV Sweden finns många möjligheter att lära av varandras framgångar i arrangerande av såväl lokala som internationella aktiviteter. Det är mycket att tänka på: att boka lägergården i god tid, att någon ansvarig måste vara myndig, att se till att det finns tillgång till bil, att organisera sig för att ha struktur på vad som måste göras och se till att det finns lämpliga uppdrag för våra medlemmar stora som små.

Här delar vi med oss av tips mellan lokalföreningarna och från CISV Swedens nationella kommittéer. Det kan vara checklistor, budgetexempel, menyer och recept inför till exempel en barnby eller ett inför ett helgläger.

Använd dem, förbättra och hör av er om ni har fler tips!

Läs också gärna mer om riskhantering, försäkringar samt under läger och projekt där du kan få tips om just det program du ska anordna.

Arrangera ett internationellt program

Att arrangera en internationell programaktivitet kräver ofta lång förberedelse, men gör man arbetet tillsammans behöver det inte vara betungande utan kan tvärtom vara en spännande och lärorik upplevelse där man lär känna varandra inom föreningen.

Att inom föreningen arrangera aktiviteter regelbundet skapar erfarenhet, ger kontakter och gör att man inte behöver uppfinna hjulet på nytt. Att arrangera och deltaga i aktiviteter skapar dessutom en känsla av gemenskap i föreningen som får föreningen att växa.

Börja med att läsa igenom programguiden för det program ni ska arrangera som du hittar på Resources på CISV Internationals hemsida.

När en lokalförening arrangerar ett internationellt program ska information skickas till alla inbjudna länder och det skrivs i så kallade Pre-Camps. För sommarens program ska Pre-Camp 1 vara klart och utskickat senast 1 mars och Pre-Camp 2 senast 1 april. För program på våren och vintern gäller andra datum. De datumen och mer info om Pre-Camps hittar du i Pre-Camp Help Notes.

Skicka era Pre-Camps direkt till de inbjudna länderna med mailadresserna enligt formen "country@cisv.org", samt till international@cisv.org och secretary@se.cisv.org.

Ibland dyker det upp frågor om vad som gäller i olika sammanhang för de internationella programmen, som till exempel ålder på deltagare, antal stabsmedlemmar etc. De flesta svaren hittar du i Basic Rules.

Internationell stab

Det är möjligt att ha en stab från ett annat land. Om ni inte redan har kontakter att vända er till kan ni annonsera i IO Update och på CISV Internationals hemsida. Här är mer info om vad som gäller internationellt.

När ni har hittat någon som ni skulle vilja bjuda in som internationell stab fungerar det så att ni i lokalföreningen kommer fram till en ömsesidig överenskommelse. Det är till exempel vanligt att den arrangerande lokalföreningen står för reskostnaden.

Meddela sedan gs på adressen secretary@se.cisv.org, så skickar kansliet en förfrågan till den personens home NA och frågar dels om de kan rekommendera henne/honom (+ att de kollat att hen inte har anmärkningar i brottsregister), dels om de kan avvara henne/honom under den perioden (så att det inte t ex krockar med att de själva är i stort behov av staber).

När de svarat ja meddelar kansliet IO till deras lista över internationella staber: namn, lokalförening+NA och programkoden för det läger hen kommer att vara stab på.

Arrangera lokala läger

Vad bör man tänka på när man ska arrangera ett lokalt helgläger eller en aktivitet? Har ni regler för hur många i staben som ska vara myndiga, om man kan ha ett läger utan att ha tillgång till bil på plats etc. Det är bäst att kolla med din egen lokalförening vilka bestämmelser ni har.

Här finns det plats för tips och checklistor inför lokala läger samt förslag på aktiviteter.

Sitemap
Close

Sök

Genom att använda denna webbplats godkänner du användningen av Cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.Ok